Wat doe ik?

Lichaamsgerichte traumatherapie

De therapie bestaat uit 1 op 1 sessies van gemiddeld 1,5 uur. De frequentie van afspraken is afhankelijk van het tempo wat jij aankunt en aan wilt gaan. Soms lukt het om snel door te pakken, meestal is tijd nodig om veiligheid en vertrouwen te ervaren en laagje voor laagje te kunnen (ver)werken. Altijd gaat het om contact en echte verbinding tussen therapeut en cliënt. Tijdens de sessies leg ik uit wat trauma doet en gedaan heeft met je, dit noemen we ook wel psycho-educatie. 
Werkwijze. Vanuit mijn eigen levenservaring en opleiding seksuologie sluit ik gemakkelijk aan bij vroegkinderlijk trauma (misbruik en onveiligheid in de kindertijd), ontwikkelingstrauma (dat wat er niet was en wel noodzakelijk is in de kindertijd), narcistische mishandeling en seksualiteitsvraagstukken. Waar het passend is werk ik met een eigen ontwikkelde methodiek: Levenslijn therapie. In stapjes van 7 jaren praten we over de belangrijkste dingen die jij je kunt herinneren of die je zijn verteld over jouw leven. De gebeurtenissen geven we een symbool met een bloem, een steen, een kaarsje of een pleister om aan te geven welke lading de herinnering heeft in je leven van alle dag. We gaan aan de slag met het herkennen van persoonlijkheidsdelen, daarbij gebruik ik tafelopstellingen met poppetjes. Met deze therapie leer je triggers in je leven herkennen en kun je er beter mee leren omgaan. 

 

Klankmassage

Geluid is klank en trilling. Geluid kunnen we horen en de trilling kunnen we voelen. Geluid heeft een bepaalde uitwerking op het lichaam: het bezorgt je bijvoorbeeld kippenvel of een prettig gevoel. Een klankschaalmassage heeft effect op het water in het lichaam, door de trilling van de klankschaal wordt water in het lichaam in beweging gebracht. Een klankschaalmassage geeft een grote ontspanning, verlichting bij stress en maakt dat afvalstoffen vrij komen. Dit heeft een helende werking op lichaam, emoties en geest. Een klankmassage sessie duurt gemiddeld een uur. Je neemt met kleding aan plaats op een massagetafel en ondergaat liggend op je rug de behandeling.

Bachbloesem consult

Begin 1900 ontwikkelde Dr. Edward Bach de bloesemremedies. De remedies worden gemaakt van bomen, struiken en wilde bloemen. Elke bloesem kan ingezet worden voor specifieke gemoedstoestanden. De bloesems helpen om de balans in de emoties weer te herstellen en zo het beste uit jezelf te halen. Tijdens een consult bespreken we hoe het met je gaat. Daarop worden door mij bijpassende bloesems gekozen. Na afloop van het consult krijg je een gebruikersflesje van 30 ml. mee. Een Bachbloesemconsult duurt ongeveer een uur.

Levensloopbegeleiding

Aan enkele mensen biedt ik al meer dan tien jaar levensloopbegeleiding. Dit zijn mensen met een Wlz indicatie op PGB basis. Een van hen zei laatst: ‘als jij 90 bent kom je nog met je rollator naar mij toe’. Dat zegt wel wat en zo voelt het ook voor mij: de basis voor dit werk is betrokken en betrouwbaar zijn.

Scholing voor teams in de zorg

Voor teams die werken met mensen met een verstandelijke beperking en/of autisme kan ik de volgende scholing verzorgen, vraag gerust een offerte aan:

  • Seksualiteit bespreekbaar maken met mensen met autisme en/of een verstandelijke beperking.
  • Samenwerken in de Driehoek: cliënt, ouder(s) en begeleider. Gebaseerd op de methode Drienamiek van Chiel Egberts.
  • Praktisch werken met het protocol Incidenten en calamiteiten.
  • Praktisch en methodisch werken met een zorgplan en rapportage.
  • Werken met de zelfredzaamheidsmatrix (ZRM).
  • Motiverende gespreksvoering in de begeleiding van mensen met LVB.
  • Werken met een signaleringsplan.